Yapay Zeka ve Online Oyunlar

Yapay Zeka ve Online Oyunlar

29.12.2023

 Günümüzde birçok alanda karşımıza çıkan yapay zekâ (Al) online oyun sektöründe de yerini almış durumda. Teknolojinin günden güne değişmesiyle yapay zekâ kavramı da değişmekte ve içeriği hızla büyümektedir. Yapay zekayı, en yalın haliyle sınırlı görevleri yerine getirebilmek için insan zekasını taklit eden sistem olarak tanımlayabiliriz.

Başlangıçta akıllı telefonlarımızda sesli komut ile aramalar yaptırdığımız ya da müzik dinlerken bizlere benzer oynatma listeleri sunmak gibi basit eylemlerle gündelik yaşamda kullandığımız yapay zekâ günümüzde insansı karakterler yaratmaya başladı bile!

NPC (Non Player Character) Nedir?

Çevrimiçi oyun olarak bildiğimiz farklı bir evren olarak karşımıza çıkan online oyun sektörüne yapay zekâ yeni bir boyut kazandırdı. NPC (non player character) yani oyuncu olmayan karakter olarak adlandırılan oyun içinde sürekli karşınıza çıkan bu karakterler artık yapay zekâ tarafından oluşturulabiliyor.

Nedir bu NPC’ler? Örneğin oyun içi mağazadan ihtiyacınız olan bir ürün alacaksınız, o esnada mağazada duran, aslında oyuna etkileşim olarak katkısı bulunmayan ancak gerçekçi görünmesi için orada durması gereken bir market personeli olabilir. Büyük bir şehir merkezi içinde yine sırf kalabalık görünmesi için etrafa yayılmış insan toplulukları ya da üzerinize doğru toplu bir şekilde gelen düşmanlar NPC’ye örnek olabilir.

Önceden basit kodlamalar ile de oluşturulabilen NPC’ler yapay zekâ ile daha gerçekçi bir hal almaya başladı. Oyun içinde sabit görüntü şeklinde durmaktan çıkıp sınırlı etkileşim imkânı sunarak oyunda daha keyifli anlar oluşturmaya başladı.

Yapay Zekâ Oyun Üretebilir mi?

Çevrimiçi oyunlar son dönemin en hızlı büyüyen sektörleri arasında yer alıyor. Sürekli veri üretimi ve tüketimi gerçekleşen bu popüler sektörde yapay zekâ destekli oyunlar karşımıza çıkmaya başladı.

Satranç oynayabilen bilgisayar ile başlayan bu akım, yapay zekâ botları sayesinde oyun içinde yerini alırken bugün geldiğimiz noktada tamamı yapay zekaya ait oyunlar üretilmeye başladı.

İçerisinde tüm kas gruplarına kadar kendinizin yarattığı vücutlar oluşturduğunuz ve bu canlıların öğrenmesini, gelişmesini izlediğiniz oyunlardan tutun da ahlaki seçimlerinizi sorgulatacak trafik senaryolarıyla karşınıza çıkan, senaryodaki kişinin yerine kendinizi koyup yapacağınız seçimleri görmenizi sağlayan oyunlar bunlardan sadece bazıları.

Sanal Gerçeklik (VR) ve Yapay Zekâ

Online oyunlar oynayan biriyseniz bilirsiniz ki oyuna başladıktan sonra bulunduğunuz ortamdan soyutlanıp, gerçekliğinizin oyun içindeki evrende olduğunuzu düşündüğünüz anlar vardır. Bugün geldiğimiz noktada yapay zekâ sayesinde oyun içindeki karakterlerin ya da evrenin görüntü kalitesinde yapılan iyileştirmeler gerçeklik algısını arttırdı.

Oyun içinde yer alan yapay zekâ destekli karakterlerin ilerleyen dönemlerde sizinle diyalog kurabileceği, hatta oyun esnasında sizinle takım arkadaşı dahi olabileceği söz konusu. Oyunda yer alan botlar ile gün içinde sohbet ettiğinizi hayal edebiliyor musunuz?

Bizce yakın gelecekte çok mümkün görünüyor.

 

GERİ

Sık Sorulan Sorular

Müzemiz haftanın her günü 10:00- 18:00 saatleri arasında açıktır. En son ziyaretçi girişi 17.00’da yapılmaktadır.

Müze giriş ücreti 3 yaş ve üzeri, öğrenci, öğretmen, 65 yaş üzeri ziyaretçilerimiz için gişede 170 TL, diğer ziyaretçilerimiz için gişede 200 TL’dir. Sadece online alımlarda geçerli %25 indirim fırsatı ile online biletinizi 150 TL’ye alabilirsiniz. 50 kişi ve üzeri okul gruplarına indirim uygulanmaktadır. Online biletinizi almak için TIKLAYIN!

Müzemizde müze kart geçerli değildir.

Bireysel ziyaretlerde bilet sayfamızdan gün ve saat tercihi yaparak rezervasyon işlemi yapabilirsiniz. Okul grupları için müze ziyareti öncesi 0212 509 89 20 numaralı telefondan müzeye ulaşarak rezervasyon yaptırmak gereklidir. Rezervasyon tarihinde bir değişiklik yapılmak istendiğinde ya da gezinin iptal edilmesi durumunda İstanbul Robot Müzesi’ni arayarak ilgili kişiye en kısa sürede bilgi vermenizi rica ederiz.

Müze gezisinin süresi gruplara göre değişmekte olup yaklaşık olarak 45 dakika ile 1saat arası sürmektedir. Gezi bir etkinlik ile birleştirildiği durumda etkinliğin içeriğine göre gezi süresi uzayabilir.

15 öğrenciye 1 öğretmen ücretsizdir. Müze gezisinin en verimli şekilde geçebilmesi için öğretmenlerimizin, öğrencileri ile birlikte gelmeden önce müzemizi ziyaret etmesini öneriyoruz.

Müzeyi ziyaret edebilmeniz için yeniden bilet almanız gerekmektedir.

Müzemizde sizlere yardımcı olmak için müze görevlilerimiz bulunmaktadır. Ayrıca müzemizde bulunan QR kodları telefonunuzdan okutarak mobil sesli rehberlik hizmetinden de faydalanabilirsiniz. 15 kişi ve üzeri grup ziyaretlerinizde müze görevlilerimiz sizlere eşlik ederek rehberlik desteği vermektedir.

AKINROBOTICS tarafından geliştirilen Android (İnsansı Robot) ADA, Android Developed by AKINROBOTICS baş harflerinden oluşmakta olup aynı zamanda da dünyanın ilk kadın yazılımcısı Ada Lovelace‘den esinlenerek konulmuştur.

Müzemizde flaş kullanmadan ve eserlere dokunmadan fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.