Robot İşletim Sistemi ROS Nedir

Robot İşletim Sistemi: ROS Nedir?

20.12.2023

Robot işletim sistemi Willow Garage firmasının 2007 yılında oluşturduğu bir yazılımdır. ROS olarak kısaltılmış sistem robotlar için açık uçlu bir işletim metası olarak tanımlanıyor. Temelde donanım seviyesindeki cihazları kontrol etmek, fonksiyonalitenin kodlanması, firmalar arasındaki mesajlaşmayı sağlamak ve yönetim konuları için robot sistemleri gerçekleştirmek nedeniyle bu isimle adlandırılmıştır.

Robot İşletim Sistemi Nasıl Çalışır?

Robot İşletim Sistemi’ndeki işlemlere düğüm yani node adı verilir. Her bir node tek bir işten sorumludur. Sistemdeki süreçler de birbirine loosely coupled olarak adlandırılan esnek bağlarla bağlanacak şekilde tasarlanmıştır.

Sistemde bulunan nodeler topic dijital kanalları ile haberleşiyor. Haberleşmede duyurma-abone olma sistem modeli kullanılıyor. Topic’e abone olup yayın yapan nodeler, kayıt hizmeti veren master yani ana düğüm tarafından adlandırılıyor. Nodelerin sistem üzerindeki bağlantılarını ros içerisinde TCP/IP ile sağlıyor.

Robot İşletim Sistemini Diğer Platformlardan Ayıran Özellikler

Robot işletim sistemi, robotlarda yaygın kullanılan bir yazılımdır. Robotun aldığı verileri işleyip tekrardan robota komut olarak ileten önemli bir arayüzdür.

Robot İşletim Sistemini diğer platformlardan ayıran özellikler şu şekildedir:

  • Yazılan kodları diğer platformlara entegre edebilir,

  • Açık kaynak paylaşımını yapabiliyor,

  • Agnostik olarak geliştirilmesi,

  • Programlama dilinin bağımsız olması

  • Ölçeklenebilir

2007 yılında günümüze açık kaynak topluluklar tarafından desteklenen ROS, robotik sistemler için vazgeçilmez bir hal almıştır.

Robot İşletim Sistemi Uygulamaları

Robot işletim sistemi, sürekli geliştirilen bir projedir. Bu alanda her seferinde daha başarılı uygulamalar geliştiriliyor.

Robot İşletim Sistemi ile geliştirilen bazı uygulamalar şu şekildedir:

  • Yapay algı sistemleri

  • Yüz tanıma

  • Yapay görme

  • Nesne izleme

  • Hareketlerin anlaşılması

  • Görsel odometri

  • Stereo vizyon

  • Kontrol

  • Kavrama

  • Test Yapma

  • Koordinasyon

Robot işletim sistemi birçok uygulama için önemli bir "standart" haline gelmiştir. Bu yüzden uygulamaların hepsini listelemek zor olacaktır. Fakat birçok alanda ve sektörde modern teknolojinin bu yüzü istisnasız olarak kullanılıyor.

Robot İşletim Sistemi Nasıl Kurulur?

Robotik karmaşık bir sistem olsa da kendi projelerini geliştirmek isteyenlere büyük ayrıcalık sağlıyor. Mekanik, elektronik ve programlamayı öğrenerek uygulama geliştirmeye başlayabilirsiniz.

Sistemde karşınıza çok sayıda robotik terim çıkacaktır. Sistem ve ağ yönetimi, yerleştirme, haritalama, aktüatör, sensör ve kontrolör gibi terimleri öğrenmek Robot İşletim Sistemi’ni kurmaya ve sürdürmeye yardımcı olacaktır. Daha kolay ve profesyonel bir yazılımcı olmak istiyorsanız bu konuda verilen eğitim ve kurslara katılabilirsiniz.

 

GERİ

Sık Sorulan Sorular

Müzemiz haftanın her günü 10:00- 18:00 saatleri arasında açıktır. En son ziyaretçi girişi 17.00’da yapılmaktadır.

Müze giriş ücreti 3 yaş ve üzeri, öğrenci, öğretmen, 65 yaş üzeri ziyaretçilerimiz için gişede 170 TL, diğer ziyaretçilerimiz için gişede 200 TL’dir. Sadece online alımlarda geçerli %25 indirim fırsatı ile online biletinizi 150 TL’ye alabilirsiniz. 50 kişi ve üzeri okul gruplarına indirim uygulanmaktadır. Online biletinizi almak için TIKLAYIN!

Müzemizde müze kart geçerli değildir.

Bireysel ziyaretlerde bilet sayfamızdan gün ve saat tercihi yaparak rezervasyon işlemi yapabilirsiniz. Okul grupları için müze ziyareti öncesi 0212 509 89 20 numaralı telefondan müzeye ulaşarak rezervasyon yaptırmak gereklidir. Rezervasyon tarihinde bir değişiklik yapılmak istendiğinde ya da gezinin iptal edilmesi durumunda İstanbul Robot Müzesi’ni arayarak ilgili kişiye en kısa sürede bilgi vermenizi rica ederiz.

Müze gezisinin süresi gruplara göre değişmekte olup yaklaşık olarak 45 dakika ile 1saat arası sürmektedir. Gezi bir etkinlik ile birleştirildiği durumda etkinliğin içeriğine göre gezi süresi uzayabilir.

15 öğrenciye 1 öğretmen ücretsizdir. Müze gezisinin en verimli şekilde geçebilmesi için öğretmenlerimizin, öğrencileri ile birlikte gelmeden önce müzemizi ziyaret etmesini öneriyoruz.

Müzeyi ziyaret edebilmeniz için yeniden bilet almanız gerekmektedir.

Müzemizde sizlere yardımcı olmak için müze görevlilerimiz bulunmaktadır. Ayrıca müzemizde bulunan QR kodları telefonunuzdan okutarak mobil sesli rehberlik hizmetinden de faydalanabilirsiniz. 15 kişi ve üzeri grup ziyaretlerinizde müze görevlilerimiz sizlere eşlik ederek rehberlik desteği vermektedir.

AKINROBOTICS tarafından geliştirilen Android (İnsansı Robot) ADA, Android Developed by AKINROBOTICS baş harflerinden oluşmakta olup aynı zamanda da dünyanın ilk kadın yazılımcısı Ada Lovelace‘den esinlenerek konulmuştur.

Müzemizde flaş kullanmadan ve eserlere dokunmadan fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.