Denizaltı Robotları ROV Nedir

Denizaltı Robotları: ROV Nedir?

06.11.2023

Su altında yapılan çalışmalar için kullanılan araçlara denizaltı robotları veya insansız su altı araçlar ismi verilir. ROV su altı çalışmaları için kullanılan bu araçlardan birisidir.

ROV Nasıl Çalışır?

ROV isimli denizaltı robotları kumanda vasıtasıyla çalışırlar. Bu araçlarda kullanılan kumanda kablo kumandasıdır. Aracın çalışması kumandanın kullanılmasıyla operatör sayesinde gerçekleşir. Kumandanın işlemesini sağlayan kablo aynı zamanda aracın yüzeye bağlanmasına yardımcı olur.

Yüzeye yapılan kablolu bağlantısı sayesinde aracın suya indirilmesi ve su içerisinden çıkarılması mümkün olur. Böylelikle gerekli inceleme ve çalışmalar yapıldığında araç geri alınır. Suya indirilen denizaltı robotunun su yüzeyine yeniden çıkarılması içinse vinç düzeneği kullanılır. Bu düzenek sayesinde robotun sorunsuz su üstüne çıkarılması mümkün olur.

ROV Çeşitleri Nelerdir?

ROV denizaltı robotları genel olarak 3 çeşide ayrılırlar. Bunlar;

  • Gözlem ROV araçları: Bu araçlar gözlem yapmak için geliştirilmiş olan araçlardır. Gözlem işleminin başarılı şekilde yerine getirilebilmesi için ışıklandırma, kamera ve video kayıt özelliklerine sahip şekilde hazırlanmışlardır.

  • İş sınıfı ROV araçları: Bu araçlar sismik araştırmalar için geliştirilmiş olan araçlardır. Bu araçlarda tahrik motoru, basınç sensörü, altimetre, kameralar (5 adet), manipülatör ve sonar sistemleri gibi ekipmanlar bulunur. Özellikle bu araçlar MTA tarafından su altındaki araştırmalar için kullanılırlar. Ayrıca bu araçlar maksimum 200 kg yük taşırlar.

  • Payload ROV araçları: Bu araçlar yük taşımak için geliştirilmiştir. Gözlem denizaltı araçlarından farklı olarak bu araçlara manipülatör parçalarının takılması mümkündür.

Bu 3 çeşit dışında mini ve mikro rov araçları üretilmiştir. Bu araçlar ihtiyaç halinde dar alanlarda yapılacak çalışmalar için kullanılan küçük ebatlı araçlardır.

ROV Özellikleri Nelerdir?

Denizaltı araçlarından olan ROV’lar sahip oldukları özellikler sayesinde denizaltı çalışmalarının kolaylaşmasına yardımcı olurlar. Bu araçların en önemli özelliği 24 saat boyunca çalışabilmeleridir. Böylelikle uzun süreli izleme ve sondaj çalışmalarının başarılı şekilde yapılmasını sağlarlar.

ROV araçların diğer özelliği kameraları sayesinde anlık görüntü aktarabilmeleridir. Böylelikle çalışmanın ilerleme durumu ve buluşlar izlenir. Bu sayede de yapılan çalışmalarda başarı oranı artar. Robot araçlar el aletlerine sahip oldukları için denizaltında ihtiyaç duyulan kesme işlemlerinin yapılmasını da sağlayarak başarı elde ederler.

ROV Kullanım Alanları Nelerdir?

ROV denizaltı robotları genel olarak denizaltında yapılan çalışmalar için kullanılırlar. Bu çalışmalar gözlem, akademik çalışma, baraj kontrolü, mayın imha çalışması, su tankı kontrolü, batık araştırması, adli kanıt çalışması, belgesel çekimi, köprü inceleme ve gemi karina kontrolleri için kullanılırlar. Bunun dışında bireysel olarak yapılan su altı izlemelerinin yapılması için tercih edilirler.

 

GERİ

Sık Sorulan Sorular

Müzemiz haftanın her günü 10:00- 18:00 saatleri arasında açıktır. En son ziyaretçi girişi 17.00’da yapılmaktadır.

Müze giriş ücreti 3 yaş ve üzeri, öğrenci, öğretmen, 65 yaş üzeri ziyaretçilerimiz için gişede 170 TL, diğer ziyaretçilerimiz için gişede 200 TL’dir. Sadece online alımlarda geçerli %25 indirim fırsatı ile online biletinizi 150 TL’ye alabilirsiniz. 50 kişi ve üzeri okul gruplarına indirim uygulanmaktadır. Online biletinizi almak için TIKLAYIN!

Müzemizde müze kart geçerli değildir.

Bireysel ziyaretlerde bilet sayfamızdan gün ve saat tercihi yaparak rezervasyon işlemi yapabilirsiniz. Okul grupları için müze ziyareti öncesi 0212 509 89 20 numaralı telefondan müzeye ulaşarak rezervasyon yaptırmak gereklidir. Rezervasyon tarihinde bir değişiklik yapılmak istendiğinde ya da gezinin iptal edilmesi durumunda İstanbul Robot Müzesi’ni arayarak ilgili kişiye en kısa sürede bilgi vermenizi rica ederiz.

Müze gezisinin süresi gruplara göre değişmekte olup yaklaşık olarak 45 dakika ile 1saat arası sürmektedir. Gezi bir etkinlik ile birleştirildiği durumda etkinliğin içeriğine göre gezi süresi uzayabilir.

15 öğrenciye 1 öğretmen ücretsizdir. Müze gezisinin en verimli şekilde geçebilmesi için öğretmenlerimizin, öğrencileri ile birlikte gelmeden önce müzemizi ziyaret etmesini öneriyoruz.

Müzeyi ziyaret edebilmeniz için yeniden bilet almanız gerekmektedir.

Müzemizde sizlere yardımcı olmak için müze görevlilerimiz bulunmaktadır. Ayrıca müzemizde bulunan QR kodları telefonunuzdan okutarak mobil sesli rehberlik hizmetinden de faydalanabilirsiniz. 15 kişi ve üzeri grup ziyaretlerinizde müze görevlilerimiz sizlere eşlik ederek rehberlik desteği vermektedir.

AKINROBOTICS tarafından geliştirilen Android (İnsansı Robot) ADA, Android Developed by AKINROBOTICS baş harflerinden oluşmakta olup aynı zamanda da dünyanın ilk kadın yazılımcısı Ada Lovelace‘den esinlenerek konulmuştur.

Müzemizde flaş kullanmadan ve eserlere dokunmadan fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.