Arduino Nedir ve Ne İşe Yarar

Arduino Nedir ve Ne İşe Yarar?

25.10.2023

Arduino nedir sorusuna cevap verebilmek için şuradan başlamamız gerekiyor. Arduino, bir açık kaynaklı elektronik karttır. Programlama yapabilmek için kullanılan yazılımdır. Sanatçılar, hobiciler ve tasarımcılar gibi teknolojiyle ilgilenenlere elektroniği daha erişilebilir kılar. Önemli fonksiyonları ve özellikleri olan Arduino’yu daha detaylı ele alalım.

Arduino Nedir?

Bir mikrodenetleyici platformu olan Arduino için açık kaynak kodlu bir yazılım demek yanlış olmaz. Sensörlerden gelen verileri okuyup aynı zamanda girdileri girilen komutlara göre cihazları kontrol edebiliyor. Örnek vermek gerekirse Arduino ile dron veya LED ışıkları yakıp söndürmek gibi komutları yönetmek mümkün.

Elektronik devrelerin ihtiyaç duyduğu fonksiyonları barındıran bu kartla projelerin asıl amacına odaklanmak mümkün. Elektronik projelerin vazgeçilmezi olan Arduino, bir çeşit geliştirme kartıdır. Uygun fiyatlı ve proje çeşitliliği olan bu kart açık kaynaklıdır. Bu sayede robot projeleri için önemli bir unsurdur.

Arduino Neye Yarıyor?

Elektronik projeler geliştirmek isteyenler için başrolde Arduino yer alır. Yaratıcı yeni uygulamaları programlamak bu platfom ile oldukça kolaydır. Devre tasarımcıları son derece kolay kurulan bu programla benzersiz uygulamalar yaratabiliyor.

Elektronik veya teknolojik bir devreden bilgi alışverişi sağlayan bu sistem özellikle akıllı modüllerin gelişimi için yaygın olarak kullanılıyor. Deneyim sahibi veya yeni başlayan herkesin kullanabileceği anlaşılır bir dile sahiptir.

Arduino Yazılım Dili

Başlangıç seviyesi için kolay bir yazılımdır. İleri düzey kullanıcılar yazılımı özelleştirebilir. Linux, Mac ve Windows sistemlerinde çalışıyor. Robotik öğrenme başta olmak üzere birçok alanda yararlanılan bir sistemdir. Güncel sürümü dizüstü bilgisayar, tablet veya cep telefonunda kullanmaya uygundur. Karta kod yüklemek için ek bir donanıma gerek duyulmuyor. Sadece USB kablosu yeterlidir.

Arduino İle Yapılabilecek Çalışmalar

Rahatlık ve konfor için çeşitli projelerde, iş sahasında veya eğitimde çalışmalar yapılabiliyor. Son dönemde popüler olan akıllı evler için de yine sistemden yararlanabilirsiniz.

Arduino ile yapılabilecek örnek çalışmalar şu şekildedir:

• Kumandalı ışık anahtarı

• Bitki sulama sistemi

• Temizlik robotu

• Alarm

Neredeyse her sektörde Arduino destekli teknolojik projeler yapmak mümkün. Yaratıcı çalışmaları hayata geçirmek için kullanılan sistem oldukça popüler.