Sürücüsüz Araçlar Otonom Teknolojilerin Yolculuğu

Sürücüsüz Araçlar: Otonom Teknolojilerin Yolculuğu

16.08.2023

Otonom teknolojilerin yükselişiyle birlikte, sürücüsüz araçlar dünya genelinde giderek daha fazla ilgi görmeye başlamıştır. Yapay zekâ, sensör teknolojileri ve derin öğrenme gibi alanlardaki hızlı ilerlemeler, otomotiv sektörünün dönüştürmenin yanı sıra sürücüsüz araçların gerçek bir alternatif olarak ortaya çıkmasını da sağlıyor.

Otonom Araç Teknolojilerinin Evrimi

Otonom araç teknolojileri, son yıllarda büyük bir ilerleme kaydetmiştir. İlk adımlar, hız sabitleyici sistemler ve şerit takip gibi basit sürüş destek sistemleriyle atılmıştır.

Ancak günümüzde, tamamen otonom araçlar için geliştirilen;

  • Karmaşık sensörler,

  • Radarlar,

  • Kameralar,

  • Lidar, gibi teknolojilerden yararlanılmaya başlanmıştır.

Otonom araçların gelişim süreci, donanım ve yazılım alanlarında yapılan yenilikçi çalışmaları da içeriyor. Aynı zamanda, güvenli ve güvenilir bir otonom sürüş deneyimi için sürekli olarak bir ilerleme sağlanıyor.

Otonom Araçların Avantajları ve Potansiyel Etkileri

Otonom araçlar, bir dizi avantajı da beraberinde getiriyor. Bunlar arasında; trafik kazalarının azalması, trafik sıkışıklığının hafifletilmesi, yakıt verimliliğinin artırılması ve sürüş süresinin daha verimli kullanılması gibi faktörler bulunuyor.

Ayrıca, yaşlı ve engelli bireylere bağımsız bir ulaşım imkânı da sunduğu için toplumsal erişilebilirliğin artmasına neden oluyor. Ancak, otonom araçların ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri de bulunuyor. Bu potansiyel etkilerin değerlendirilmesi, otonom araçların topluma uyum sağlaması ve maksimum fayda sağlaması açısından hayati bir öneme işaret ediyor.

Otonom Araçların Yasal ve Etik Sorunları

Sürücüsüz araç teknolojileriyle ilgili en büyük zorluklardan biri, yasal ve etik sorunların varlığıdır. Otonom araçlarla ilgili trafik düzenlemeleri, sürüş güvenliği standartları, sorumluluk paylaşımı ve veri gizliliği gibi konular henüz tam olarak çözümlenmemiş konular arasında yer alıyor.

Otonom Araçların Geleceği ve Toplumun Hazırlığı

Otonom araçlar, gelecekteki ulaşım sektörünü kökten değiştirme potansiyeline sahiptir. Ancak, bu teknolojinin sahip potansiyelden tam manada faydalanılması için toplumun da buna hazırlıklı olması gerekiyor. Otonom araçların altyapı gereksinimleri, sürücü eğitimi ve kabul süreci gibi faktörler potansiyelinden maksimum fayda sağlanması için göz önünde bulundurulması gereken konular arasında alıyor. Gelecekteki sürücüsüz araçların başarısı, toplumun bu teknolojiye hazır olması ve uyum sağlaması gibi faktörleri de içeriyor.

 

GERİ

Sık Sorulan Sorular

Müzemiz haftanın her günü 10:00- 18:00 saatleri arasında açıktır. En son ziyaretçi girişi 17.00’da yapılmaktadır.

Müze giriş ücreti 3 yaş ve üzeri, öğrenci, öğretmen, 65 yaş üzeri ziyaretçilerimiz için gişede 170 TL, diğer ziyaretçilerimiz için gişede 200 TL’dir. Sadece online alımlarda geçerli %25 indirim fırsatı ile online biletinizi 150 TL’ye alabilirsiniz. 50 kişi ve üzeri okul gruplarına indirim uygulanmaktadır. Online biletinizi almak için TIKLAYIN!

Müzemizde müze kart geçerli değildir.

Bireysel ziyaretlerde bilet sayfamızdan gün ve saat tercihi yaparak rezervasyon işlemi yapabilirsiniz. Okul grupları için müze ziyareti öncesi 0212 509 89 20 numaralı telefondan müzeye ulaşarak rezervasyon yaptırmak gereklidir. Rezervasyon tarihinde bir değişiklik yapılmak istendiğinde ya da gezinin iptal edilmesi durumunda İstanbul Robot Müzesi’ni arayarak ilgili kişiye en kısa sürede bilgi vermenizi rica ederiz.

Müze gezisinin süresi gruplara göre değişmekte olup yaklaşık olarak 45 dakika ile 1saat arası sürmektedir. Gezi bir etkinlik ile birleştirildiği durumda etkinliğin içeriğine göre gezi süresi uzayabilir.

15 öğrenciye 1 öğretmen ücretsizdir. Müze gezisinin en verimli şekilde geçebilmesi için öğretmenlerimizin, öğrencileri ile birlikte gelmeden önce müzemizi ziyaret etmesini öneriyoruz.

Müzeyi ziyaret edebilmeniz için yeniden bilet almanız gerekmektedir.

Müzemizde sizlere yardımcı olmak için müze görevlilerimiz bulunmaktadır. Ayrıca müzemizde bulunan QR kodları telefonunuzdan okutarak mobil sesli rehberlik hizmetinden de faydalanabilirsiniz. 15 kişi ve üzeri grup ziyaretlerinizde müze görevlilerimiz sizlere eşlik ederek rehberlik desteği vermektedir.

AKINROBOTICS tarafından geliştirilen Android (İnsansı Robot) ADA, Android Developed by AKINROBOTICS baş harflerinden oluşmakta olup aynı zamanda da dünyanın ilk kadın yazılımcısı Ada Lovelace‘den esinlenerek konulmuştur.

Müzemizde flaş kullanmadan ve eserlere dokunmadan fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.