Robotlar ve Etik Sınırlarımızı Nasıl Zorluyorlar

Robotlar ve Etik: Sınırlarımızı Nasıl Zorluyorlar?

03.07.2023

Robot teknolojisi, hızla gelişen bir alandır ve insan hayatının pek çok alanında kullanılır. Ancak, robotlarla birlikte gelen etik sorunlar da dikkate alınmak zorundadır. Robotlar, yapay zeka ve otomasyonun birleşimiyle güçlendirildiğinde, insan sınırlarını zorlama potansiyeline sahip bir varlık haline gelebilir. Bu bağlamda, robotlarla ilgili etik konular, teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha da karmaşık bir hale gelmeye başlamıştır.

Robotların İnsanlarla Etkileşimi

Robotlar ile insanlar arasındaki etkileşim, etik soruların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. İnsansı robotlar ya da yapay zekâ destekli sistemler;

  • Duygusal tepkileri tanıma,

  • İnsanların duygusal ihtiyaçlarına yanıt verme,

  • İnsanlarla empati kurma, yeteneklerine sahiptir.

Ancak robotların, insanların gizliliğini, kişilik haklarını ve özerkliğini nasıl etkilediği gibi sorular son dönemlerde daha sık dile getirilir olmuştur. Bu bağlamda, robotların insanlarla olan etkileşimi, etik değerlerin ve sınırların gözetilmesi ile tasarlanmalı ve aynı zamanda uygulanmalıdır.

Robotların Karar Verme Yetenekleri

Yapay zekanın gelişimiyle birlikte, robotlar karmaşık kararlar alabilme yeteneğine sahip olmaya başlamıştır. Örneğin, otonom araçlar trafikte kararlar alma ya da yapay zekâ destekli sağlık sistemleri hastalara tanı veya tedavi önerilerinde bulunma özelliklerine sahiptir.

Ancak bu tür karar verme yetenekleri; algoritmalardaki önyargıları, adaletsizlikleri veya etik dışı sonuçları da ortaya çıkarabilir. Robotların karar verme süreçlerinin ve algoritmalarının; etik değerlere, adalet prensiplerine ve insan onayına uygun şekilde tasarlanması bu teknoloji üzerindeki kaygıların azalmasına yardımcı olacaktır.

Gizlilik, Güvenlik ve Veri İşleme

Robotlar, büyük miktarda veri toplayabilir, işleyebilir ve depolayabilir. Bu durum, gizlilik ve güvenlik konularında etik tartışmaları da beraberinde getirir. Örneğin, evlere yerleştirilen akıllı robotlar, kişisel yaşamın gizliliğini ihlal edebilir veya siber saldırılara karşı savunmasız yapıda bulunabilir. Ayrıca, robotların topladığı verilerin nasıl kullanıldığı, kimlerle paylaşıldığı ve hangi amaçlarla kullanıldığı da etik açıdan değerlendirilmesi gereken konular arasında yer alır.

Adalet ve Eşitlik

Robot teknolojisi, adalet ve eşitlik konularında da etik sorunlara sahiptir. Robotlarla birlikte otomasyonun yaygınlaşması, iş kaybı ve sosyal eşitsizlik gibi konuların ağırlık kazanmasına neden olabilir. Ayrıca, robot teknolojisinin kullanımı, ekonomik, kültürel ve sosyal farklılıkları derinleştirebilir. Bu nedenle, robotların dağılımı, kullanımı ve etkileri adalet prensipleriyle uyumlu olmalıdır.

 

GERİ

Sık Sorulan Sorular

Müzemiz haftanın her günü 10:00- 18:00 saatleri arasında açıktır. En son ziyaretçi girişi 17.00’da yapılmaktadır.

Müze giriş ücreti 3 yaş ve üzeri, öğrenci, öğretmen, 65 yaş üzeri ziyaretçilerimiz için gişede 170 TL, diğer ziyaretçilerimiz için gişede 200 TL’dir. Sadece online alımlarda geçerli %25 indirim fırsatı ile online biletinizi 150 TL’ye alabilirsiniz. 50 kişi ve üzeri okul gruplarına indirim uygulanmaktadır. Online biletinizi almak için TIKLAYIN!

Müzemizde müze kart geçerli değildir.

Bireysel ziyaretlerde bilet sayfamızdan gün ve saat tercihi yaparak rezervasyon işlemi yapabilirsiniz. Okul grupları için müze ziyareti öncesi 0212 509 89 20 numaralı telefondan müzeye ulaşarak rezervasyon yaptırmak gereklidir. Rezervasyon tarihinde bir değişiklik yapılmak istendiğinde ya da gezinin iptal edilmesi durumunda İstanbul Robot Müzesi’ni arayarak ilgili kişiye en kısa sürede bilgi vermenizi rica ederiz.

Müze gezisinin süresi gruplara göre değişmekte olup yaklaşık olarak 45 dakika ile 1saat arası sürmektedir. Gezi bir etkinlik ile birleştirildiği durumda etkinliğin içeriğine göre gezi süresi uzayabilir.

15 öğrenciye 1 öğretmen ücretsizdir. Müze gezisinin en verimli şekilde geçebilmesi için öğretmenlerimizin, öğrencileri ile birlikte gelmeden önce müzemizi ziyaret etmesini öneriyoruz.

Müzeyi ziyaret edebilmeniz için yeniden bilet almanız gerekmektedir.

Müzemizde sizlere yardımcı olmak için müze görevlilerimiz bulunmaktadır. Ayrıca müzemizde bulunan QR kodları telefonunuzdan okutarak mobil sesli rehberlik hizmetinden de faydalanabilirsiniz. 15 kişi ve üzeri grup ziyaretlerinizde müze görevlilerimiz sizlere eşlik ederek rehberlik desteği vermektedir.

AKINROBOTICS tarafından geliştirilen Android (İnsansı Robot) ADA, Android Developed by AKINROBOTICS baş harflerinden oluşmakta olup aynı zamanda da dünyanın ilk kadın yazılımcısı Ada Lovelace‘den esinlenerek konulmuştur.

Müzemizde flaş kullanmadan ve eserlere dokunmadan fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.