Bir Terapi Yöntemi Olarak Müze Gezmek

Bir Terapi Yöntemi Olarak Müze Gezmek

01.06.2023

Müze gezmek, tarih, sanat ve kültürel mirasa olan ilgimizi canlı tutan ve yeni bilgiler edinmemizi sağlayan bir faaliyet olmanın yanı sıra ruhsal ve zihinsel bir terapi yöntemi olarak da değerlendirilebilir.

Müzeler, içerdikleri eserler ve sergiler aracılığıyla ziyaretçilerine birçok farklı duyguyu deneyimleme ve keşfetme fırsatı sunar.

Bu yazımızda, müze gezmenin nasıl bir terapi yöntemi olduğunu, hangi faydaları sağladığını ve müze gezisini terapi olarak kullanan ülkeleri ele alacağız.

Zihinsel Rahatlama

Müze gezmek, teknolojik ürünleri ve sanat eserlerini incelemek, izin verilen objelere dokunmak ve bir serginin atmosferinde kaybolmak zihnimizi rahatlatır ve daha huzurlu olmamızı sağlar.

Duygusal İyileşme

Müzelerde sergilenen eserler, onlarla duygusal bir bağ kurmamızı sağlar ve içsel bir yolculuğa çıkmamıza yardımcı olur. Bir robotla konuşmak, bir tablonun renkleri, bir heykelin dokusu veya bir fotoğrafın anlatmak istediği hikaye duygusal bir tepki uyandırabilir ve bu sayede duygusal iyileşmeye katkıda bulunabilir.

Öğrenme ve Keşfetme

Müze gezileri, bilgi edinmek ve öğrenmek için harika fırsatlar sunar. Teknoloji temalı müzeler günümüz ve gelecek teknolojilerini, tarihi müzeler ise geçmiş kültürleri ve kültürel mirasları keşfetmemizi sağlar. Yeni bilgiler edinmek, beynimizi aktif tutar ve öğrenme süreci endorfin salınımını artırarak mutluluk hissi yaratır.

Yaratıcılık ve İlham

Müze gezileri, yaratıcılığımızı tetikleyebilir ve ilham kaynağı olabilir. Teknolojik ürünleri, sanat eserlerini ve tarihi objeleri incelemek farklı perspektiflerden düşünme yeteneğimiz gelişir. Farklı sanat tekniklerini gözlemlemek veya geçmişten ilham almak, kendi yaratıcılığımızı harekete geçirebilir ve yeni projeler, fikirler veya çözümler üretmemize yardımcı olabilir.

Dünyanın Çeşitli Ülkelerinde Müze Gezmek Reçeteli Tedavi Olarak Kullanılmaktadır

Müze ziyaretlerinin çeşitli psikolojik sorunlara karşı iyi bir ilaç olduğunun ve kişinin sosyo kültürel anlamda gelişmesini sağladığının anlaşılmasının ardından Kanada’da doktorlar da müze gezisini psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanmaya başladı.

Kanada’da bulunan doktorlar psikolojik sorunlar yaşayan hastalarına depresyon tedavisi için ücretsiz müze ziyareti reçetesi yazabiliyor. Ayrıca bu uygulamayı Belçika’da takip ederek uygulamaya başladı.

Kanada Frankton Doktorları Derneği müze gezen hastaların sanat eserleriyle ilgilenirken hastalıklarını unuttuklarını ve bunun da tedaviyi kolaylaştırdığını belirtiyorlar.

Müzeler sadece ileri teknoloji ürünlerin, sanat eserlerinin ve tarihi objelerin sergilendiği yerler değildir. Onlar aynı zamanda içsel yolculuklarımızı destekleyen, ruhumuza dokunan ve bizi daha iyi birer insan yapma potansiyeline sahip olan özel mekânlardır. Bu nedenle müze gezilerine zaman ayırmak, ruh ve zihin sağlığımızı desteklemek için değerli bir adımdır.

 

GERİ

Sık Sorulan Sorular

Müzemiz haftanın her günü 10:00- 18:00 saatleri arasında açıktır. En son ziyaretçi girişi 17.00’da yapılmaktadır.

Müze giriş ücreti 3 yaş ve üzeri, öğrenci, öğretmen, 65 yaş üzeri ziyaretçilerimiz için gişede 200 TL, diğer ziyaretçilerimiz için gişede 250 TL’dir. Sadece online alımlarda geçerli %28 indirim fırsatı ile online biletinizi 180 TL’ye alabilirsiniz. 50 kişi ve üzeri okul gruplarına indirim uygulanmaktadır. Online biletinizi almak için TIKLAYIN!

Müzemizde müze kart geçerli değildir.

Bireysel ziyaretlerde bilet sayfamızdan gün ve saat tercihi yaparak rezervasyon işlemi yapabilirsiniz. Okul grupları için müze ziyareti öncesi 0212 509 89 20 numaralı telefondan müzeye ulaşarak rezervasyon yaptırmak gereklidir. Rezervasyon tarihinde bir değişiklik yapılmak istendiğinde ya da gezinin iptal edilmesi durumunda İstanbul Robot Müzesi’ni arayarak ilgili kişiye en kısa sürede bilgi vermenizi rica ederiz.

Müze gezisinin süresi gruplara göre değişmekte olup yaklaşık olarak 45 dakika ile 1saat arası sürmektedir. Gezi bir etkinlik ile birleştirildiği durumda etkinliğin içeriğine göre gezi süresi uzayabilir.

15 öğrenciye 1 öğretmen ücretsizdir. Müze gezisinin en verimli şekilde geçebilmesi için öğretmenlerimizin, öğrencileri ile birlikte gelmeden önce müzemizi ziyaret etmesini öneriyoruz.

Müzeyi ziyaret edebilmeniz için yeniden bilet almanız gerekmektedir.

Müzemizde sizlere yardımcı olmak için müze görevlilerimiz bulunmaktadır. Ayrıca müzemizde bulunan QR kodları telefonunuzdan okutarak mobil sesli rehberlik hizmetinden de faydalanabilirsiniz. 15 kişi ve üzeri grup ziyaretlerinizde müze görevlilerimiz sizlere eşlik ederek rehberlik desteği vermektedir.

AKINROBOTICS tarafından geliştirilen Android (İnsansı Robot) ADA, Android Developed by AKINROBOTICS baş harflerinden oluşmakta olup aynı zamanda da dünyanın ilk kadın yazılımcısı Ada Lovelace‘den esinlenerek konulmuştur.

Müzemizde flaş kullanmadan ve eserlere dokunmadan fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.