Robotik Biliminin Günümüze Kadar Gelişimi

03.05.2023

Tarihteki İlk Robot ve Robotun Adı Nedir?

Birçok farklı alanda kullanılan ve insanlığın en önemli yardımcılarından kabul edilen robotların tarihi oldukça eskiye dayanıyor.

Tarihte Bilinen İlk Robot Çalışmaları

Günümüzde birçok farklı amaç için kullanılan robotların atası El Cezeri’ye dayanıyor. 1153 doğumlu El Cezeri Sibernetik biliminin babası olarak kabul ediliyor. El Cezeri yaptığı otomatik abdest alma makinesi ile tarihteki ilk robotu üretmeyi başarabilmiştir.

Bilinen ilk robot çalışmalarını gerçekleştiren El Cezeri fizik, matematik ve sibernetik alanında kendisini ispatlamış bir mucitti. Yaptığı çalışmalar ve yürüttüğü hipotezler sayesinde robotik çalışmalar çok daha ileriye götürüldü.

Robotik Bilimi

Robotların tasarım, üretim ve kullanımını inceleyen bilim dalına robotik bilimi adı veriliyor. Robotik bilimi makine mühendisliğinden uçak mühendisliğine; elektronik mühendisliğinden bilgisayar mühendisliğine kadar birçok farklı mühendislik alanının birleşmesiyle meydana gelmiştir.

Robotik bilimi geçmişte olduğu gibi günümüzde de robotların her türlü özelliğini ele alıyor. Robotların tehlikeli ortamlarda kullanılıp kullanılamayacağı, yüksek sıcaklık ya da radyasyon gibi dış etkenlere maruz kalması durumunda vereceği tepkileri yakından takip eder. Bu veriler neticesinde robotların kullanımı ile ilgili farklı yargılara varılabiliyor.

18 ve 19. Yüzyılda Robotik Bilimi

Robotik biliminin geçmişi 18. Yüzyıla kadar uzuyor. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarında üretilen robotlar eğlence amacıyla kullanılıyordu. Fransız Pierre Jaquet Droz’un tasarladığı org çalan robot dönemin gözdesi olarak kabul ediliyordu.

18 ve 19. Yüzyılda robotik bilimi çığır atladı. 1785 yılında Pierre Kintzing tarafından tasarlanan robot vurmalı çalgıların temeli olarak kabul ediliyor. Böyle bir ortamda robotik bilimi oldukça gelişim göstermiştir.

Günümüzde Robotik Bilimi

Günümüzde robotik bilimi oldukça karmaşık ve uğraş veren bir süreç olarak kabul ediliyor. Robotların ana bileşenleri olan sensör, hareket parçaları ve merkezi işlem birimlerini yakından takip eden robotik bilimi birçok farklı veriye bağlı olarak hareket ediyor.

Günümüzdeki robotik biliminin inceleme alanı:

• Robotların çevre ile olan ilişkisi
  • Robotların algılama yetenekleri
  • Robotların üretiminde kullanılan strateji ve yazılımlar

Robotik biliminin yaptığı çalışmalar robotların fabrika ve diğer alanlarda çalışmasına önayak olabiliyor. Bundan dolayı robotik biliminin gelişim göstermesi büyük önem arz ediyor.