Bilim Merkezlerinde Yapılan Etkinlikler Nelerdir İRM Blog

Bilim Merkezlerinde Yapılan Etkinlikler Nelerdir | İRM Blog

10.03.2023

Bilim Merkezlerinde Yapılan Çalışmalar ve Etkinlikler Nelerdir?

Bilim merkezlerinde, çocukların ve gençlerin eğitimlerinin, araştırmalarının ve projelerinin desteklenmesi için birçok alanda etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Bu etkinlikler arasında;

• Bilim ve teknoloji çalışmaları

• Simülasyonlar

• Laboratuvar çalışmaları

• Sayısal beceri geliştirme

• Kodlama ve programlama

• 3D baskı teknolojisi

• Uzay ve mikroskobik öğrenme

gibi dersler yer almaktadır. Ayrıca, çeşitli atölye çalışmaları ve konferanslar da düzenlenmektedir. Bilim merkezlerinde düzenlenen diğer etkinlikler arasında müzik, sanat ve tasarım gibi kreasyonlar içeren atölyeler yer almaktadır.

Aynı zamanda, çocuklar ve gençlerin öğrenimlerini desteklemeye yönelik robotik, doğa bilimleri, programlama ve farklı diller gibi özel dersler de verilmektedir. Mühendislik hizmetleri ve sosyal medya gibi alanlarda deneyim kazanma şansı sunan çalışma grupları da mevcuttur.

Bilim Merkezlerinde Mikroskobik Öğrenme Çalışmaları

Bilim merkezlerinde düzenlenen mikroskobik öğrenme çalışmaları genellikle çocuk ve gençlere hayvan yapısı, bitki yapısı, insan anatomisi ve kimyasal reaksiyonlar gibi konular hakkında temel bilgi sağlamak için kullanılmaktadır. Bu tür etkinlikler, çocuk ve gençlerin merak ve öğrenme isteklerini canlandırmak için sıra dışı bir deneyim sunmaktadır. Ayrıca, öğrencilerin küçük parçacık ve molekülleri üzerindeki etkileri görme imkanı da sunulmaktadır.

Bilim Merkezlerinde 3D Baskı Teknolojisi Çalışmaları

Bilim merkezlerinde, öğrenciler 3D baskı teknolojisi kullanarak yenilikçi ve gerçekçi ürünlerin tasarımlarını ve prototiplerini üretme imkanına sahiptir. Çocuk ve gençler, bu teknolojinin avantajlarını fark ettikten sonra yeni tasarlanmış parçalar oluşturma, tasarım yapma ve yeni deneylere başlama gibi becerilerini geliştirebilirler. Birçok bilim merkezi, öğrencilerin 3D baskıya adapte olabilmesi için dersler ve atölye çalışmaları vermektedir.

Bilim Merkezlerinde Sayısal Beceri Geliştirme Çalışmaları

Bilim merkezlerinde sayısal beceri geliştirme çalışmaları arasında, çocukların bilgisayar kullanımı ve programlama becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Bu etkinliklerin birçoğu, çocukların kodlamaya ilgi duymalarını teşvik edecek ya da onlara çeşitli problemleri çözmeyi öğretecek şekilde tasarlanmıştır. Diğer örnekler arasında, çocukların imleci kontrol etmelerini teşvik eden oyunlar, grafik tasarım görevleri ve özel robotlarla robotik projeler gelmektedir.

Bilim Merkezlerinde Kodlama ve Programlama Çalışmaları

Bilim merkezlerinde kodlama ve programlama çalışmaları arasında, çocukların genel programlama dilleri üzerine eğitim almalarına yardımcı olabilecek kurslar mevcuttur. Bazı kurslar, çocukların kodlamayı öğrenmeleri için kod metinleriyle çalışmayı öğretecek şekilde tasarlanmıştır.

Diğer kurslar ise çocukların gelişmiş programlama dilleri, bilgisayar grafiği ya da bölümleme algoritmaları gibi ileri seviye konulara odaklanacak şekildedir. Bunun yanında, çocuklar çeşitli robotik projelerde yararlanabilecekleri özel kodlamalar da öğrenebilmektedir.