Robotlar ve Sağlık Sektörü Gelecekteki Uygulamalar

Robotlar ve Sağlık Sektörü: Gelecekteki Uygulamalar

24.02.2023

Robotlar ve Sağlık Sektörü Gelecekteki Uygulamalar

Teknolojinin gelişmesi ile gelişen robotik teknolojilerin sağlık sektöründeki kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Sağlık sektöründe kullanılan robotlar hastaların yataklarındaki hareketlerini ve pozisyonlarını izleyerek doktorlara bilgi verebilir veya hastaların tedavileri sırasında gerekli olan ekipmanları taşıyabilirler. Bu sayede doktorların yükünü azaltabilir ve hastaların daha konforlu bir şekilde tedavi olmalarını sağlayabilirler.

Robotlar doktorların tedavi süreçlerinde daha doğru sonuçlar elde etmelerine yardımcı olabilir. Cerrahi işlemler sırasında doktorların hassasiyetini arttırarak daha doğru sonuçlar elde etmelerini sağlar. Cerrahi işlemlerin sonrasında hastaların rahatlığını arttırmak için kullanılarak daha kısa sürede iyileşmelerine yardım edebilir.

Fiziksel olarak doktora gitmekte zorlanan ancak düzenli olarak takip edilmesi gereken hastalar için robotlardan faydalanılabilmektedir. Telemedikal hizmet robotu olarak adlandırılan robotlar aracılığıyla doktorlar ile bağlantı kurulabilir. Bu robotlar hastanın sağlığını takip ederek düzenli olarak bilgi aktarabilmektedir. Bu sayede doktorlar tedavi sırasında daha doğru sonuçlar elde edebilir.

Gelecekte, sağlık sektöründeki robotlar çok daha gelişmiş ve ileri teknolojilere sahip olacak. Bunun sonucu olarak, daha fazla hastalık tanısı, tedavisi ve izlemesi için kullanılabilecek. Ayrıca, ameliyatlar için kullanılan robotlar daha hassas ve doğru sonuçlar vermeye başlayacak.

Bunun yanı sıra, sağlık sektöründeki robotlar gelecekte daha fazla hastanede ve hasta evlerinde bulunacak. Hastalar evlerinde daha fazla zaman geçirebilecek ve hastaneye gitmelerine gerek kalmayacak. Bu, hastalar için daha konforlu bir ortam yaratacak ve hastanelere gitme ihtiyacını azaltacak.

Ayrıca, robotlar hastaların iyileşmesine yardımcı olacak ve hayatını kolaylaştırmaya devam edecek. Örneğin, fizik tedavisi gereken hastalar için fizik tedavi robotları kullanılabilecek. Bu robotlar hastaların eklem hareketlerini teşvik edecek ve hastaların iyileşme sürecini hızlandıracak.

Sağlık sektöründe robotların kullanımı ile birlikte bazı etik ve güvenlik sorunları da ortaya çıkmaktadır. Örneğin, hastaların kişisel verilerinin güvenliği ve korunması robotlar tarafından nasıl sağlanacak, robotların hastalarla olan etkileşimleri nasıl denetlenecek ve bu etkileşimler hastaların sağlığını etkileyecek mi gibi pek çok soru sorulmaktadır.

Bu sorunların çözümü için sağlık sektöründeki robotların geliştirilmesi sırasında etik ve güvenlik standartlarına uygun bir şekilde tasarlanmaları ve denetlenmeleri oldukça önemlidir. Ayrıca hastaların ve sağlık personelinin robotlarla olan etkileşimleri hakkında bilinçli olmaları ve robotları doğru bir şekilde kullanabilmeleri için eğitilmeleri gerekmektedir.

Sağlık sektöründeki robotların geliştirilmesi sırasında etik ve güvenlik standartlarına uygun bir şekilde tasarlandıklarından ve denetlendilklerinden emin olunmalıdır. Bu faktörlere dikkat edilerek üretilmiş robotlar eğitimli personeller tarafından kullanıldığında personellerin hayatlarını kolaylaştırarak ve hastaların sağlıkları konusunda daha iyi sonuçlar almalarını sağlayacaktır.





GERİ

Sık Sorulan Sorular

Müzemiz haftanın her günü 10:00- 18:00 saatleri arasında açıktır. En son ziyaretçi girişi 17.00’da yapılmaktadır.

Müze giriş ücreti 3 yaş ve üzeri, öğrenci, öğretmen, 65 yaş üzeri ziyaretçilerimiz için gişede 200 TL, diğer ziyaretçilerimiz için gişede 250 TL’dir. Sadece online alımlarda geçerli %28 indirim fırsatı ile online biletinizi 180 TL’ye alabilirsiniz. 50 kişi ve üzeri okul gruplarına indirim uygulanmaktadır. Online biletinizi almak için TIKLAYIN!

Müzemizde müze kart geçerli değildir.

Bireysel ziyaretlerde bilet sayfamızdan gün ve saat tercihi yaparak rezervasyon işlemi yapabilirsiniz. Okul grupları için müze ziyareti öncesi 0212 509 89 20 numaralı telefondan müzeye ulaşarak rezervasyon yaptırmak gereklidir. Rezervasyon tarihinde bir değişiklik yapılmak istendiğinde ya da gezinin iptal edilmesi durumunda İstanbul Robot Müzesi’ni arayarak ilgili kişiye en kısa sürede bilgi vermenizi rica ederiz.

Müze gezisinin süresi gruplara göre değişmekte olup yaklaşık olarak 45 dakika ile 1saat arası sürmektedir. Gezi bir etkinlik ile birleştirildiği durumda etkinliğin içeriğine göre gezi süresi uzayabilir.

15 öğrenciye 1 öğretmen ücretsizdir. Müze gezisinin en verimli şekilde geçebilmesi için öğretmenlerimizin, öğrencileri ile birlikte gelmeden önce müzemizi ziyaret etmesini öneriyoruz.

Müzeyi ziyaret edebilmeniz için yeniden bilet almanız gerekmektedir.

Müzemizde sizlere yardımcı olmak için müze görevlilerimiz bulunmaktadır. Ayrıca müzemizde bulunan QR kodları telefonunuzdan okutarak mobil sesli rehberlik hizmetinden de faydalanabilirsiniz. 15 kişi ve üzeri grup ziyaretlerinizde müze görevlilerimiz sizlere eşlik ederek rehberlik desteği vermektedir.

AKINROBOTICS tarafından geliştirilen Android (İnsansı Robot) ADA, Android Developed by AKINROBOTICS baş harflerinden oluşmakta olup aynı zamanda da dünyanın ilk kadın yazılımcısı Ada Lovelace‘den esinlenerek konulmuştur.

Müzemizde flaş kullanmadan ve eserlere dokunmadan fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.