Mini ADA Kimdir Mini Adanın Özellikleri Nelerdir

Mini ADA Kimdir? Mini Ada’nın Özellikleri Nelerdir?

15.11.2022

Mini Ada Kimdir?

Mini Ada, Akınrobotics tarafından tamamen yerli olarak üretilen bir sosyal robottur. Geliştirilmesine ilk kez 21.02.2018 tarihinde başlanmış ve ilk versiyonu 20.04.2018 tarihinde tamamlanmıştır. Şu anda kullanılan, satın alınabilen ve kiralanabilen Mini Ada türünün üçüncü versiyonudur ve üzerinde geliştirmeler yapılmaya devam edilmektedir.

Mini Adanın Özellikleri Nelerdir ve Neler Yapabilir?

Mini Ada, 123 cm boyunda ve 45 kg ağırlığında bir sosyal robottur. Üzerinde bulunan lityum iyon pil sayesinde 4 saatte şarj olmakta ve 8 saat boyunca kullanılabilmektedir. 360 derece serbest dönüş yapabilir ve dakikada elli metre hızla hareket edebilir.

Mini Ada yapay zeka ile donatılmıştır. Üzerinde bulunan mikrofonları ile, çevresindeki sesleri algılayabilir. Mikrofonlarında bulunan ses filtreleme özelliği sayesinde, gürültü bir ortamda bulunsa dahi ana sesin yönünü algılayabilir.

Mini Ada’nın baş kısmında stereo vision kamera bulunmaktadır. Bu kamera ile çevresinde bulunan nesnelerin derinliğini analiz edebilir ve algılayabilir. Ayrıca, üzerinde bulunan görüntü işleme teknolojisi ile, nesneleri ve insanları tanıyabilir. Standart fontlarla yazılmış ve uygun olarak boyutlandırılmış olan yazıları okuyabilmektedir.

Mini Ada, dışarıdan gelen soruları yanıtlamak ve emirlere cevap vermek için üzerinde bulunan iki adet stereo hoparlörü kullanır. Kullandığı “speak to text” teknolojisi ile, dışarıdan gelen sesleri yapay zekası ile ayıklar ve elde ettiği bilgileri dört farklı dilde kullanıcıya iletebilir.

Mini Ada, yönelme hareketleri için üzerinde bulunan ve “outrunner” motor ile beslenen 2 adet teker mekanizmasını kullanır. Bu mekanizma ile 360 derece serbest dönüş yapabilir ve saatte 50m/dk hızında hareket edebilir.

Mini Ada’nın kolları, üç eksenli olarak çalışabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Bu sayede kolları ile yukarı, aşağı, yana ve geriye hareketler gerçekleştirebilir.

Mini Ada’nın gövdesinin alt kısmında çarpma ve düşme sensörleri bulunur. Bu sensörler sayesinde çevresinde bulunan nesneleri farkedebilir ve bu nesnelere göre hareketini yönlendirebilir. Ayrıca, baş kısmında bulunan temas sensörü sayesinde ona dokunduğunuzu anlar ve karşılık verir.

Mini Ada’nın gövdesinde 10.1 inch boyutunda bir dokunmatik ekran bulunur. Bu ekran üzerinde bir konu hakkında görsel dökümanları sunabilir. Ayrıca bulunduğu alandaki ürün ve konumların tariflerini yapabilir ve ödeme bilgilerini sunabilir.

Mini Ada yeni insanlarla tanışmayı çok sever!

Mini Ada ve diğer robotlarımızla tanışmak için İstanbul Robot Müzesine davetlisiniz!